Evadarea inteligentei – o solutie ?
Este o problema inerenta lumii „mondializate” in care evoluam. Elitele isi paresesc cuibul (mai putin primitor) pentru a se dezvolta pe alte meleaguri. La urma urmelor traim in democratie , fiecare are dreptul sa aleaga sa isi creeze destinul cum poate mai bine.Romanii cunosc subiectul mai bine ca oricare altii . Suntem o natie cu inteligenta distribuita …in toate colturile lumii. Subiectul a fost foarte putin adresat in anii ’90 , euforia post revolutionara … In ultimul timp au inceput sa se faca auzite cateva replici pe subiect , firave . Ne-au trebuit totusi … peste 20 de ani ca sa ne dam seama ca aceasta tendinta „firava” poate fi catastrofica daca nimeni nu misca un deget .
O mica consolare: romanii nu sunt singurii care „sufera” acest fenomen :
- chinezii au aceasi problema , ca masura imediata au lansat programul „1000 Talents Plan (The Recruitment Program of Global Experts) ” . Acest program are ca scop recrutarea oamenilor de ştiinţă şi talente printre talentele chinizesti exportate „peste mari si tari” . Persoanele vizate de acest program fac parte din top 5 sau top 10 in lume , in domeniile lor. Multi dintre ele au atins apogeul carierei . In acelasi timp , pentru a stimula cercetatorii din tara , guvernul nu ezita sa ofere prime substantiale doctoranzilor care publica presa internationala de specialitate (ex: Sciene , Nature ). In 2008 , un studiu realizat de analistul Thomson Reuters , chinezii ar fi produs mai mult de 110000publicatii sciintifice , mai mult ca Japonia si Germania.
- francezii sufera si ei de „exportul de creiere” catre USA – dar nu sunt fatalisti. Considera aceasta situatie si dintr-un punct de vedere pozitiv … o retea vituala creata , somitati cu relatii care pot ajuta cercetarea franceza sa avanseze . Au propus , printre alte masuri , sa lanseze crearea unei comunitati internationale ai oamenilor de stiinta francezi – din toate colturile lumii . Aceasta idee nu poate decat sa impulsioneze avansarea stiintifica franceza
Pe cand asemenea initiative si la români ?
O reflectie lansata in cadrul grupului de intiative pentru Promovarea Romaniei.
O să ajungem o lume de naţii amestecate.
Natii amestecate : poate fi un avantaj , deschiderea nu strica niciodata .
Sa inteleg ca, asa cum spune vechiul dicton, nimeni nu e profet in tara lui, n’est pas?
Nimeni nu este profet acolo unde nu este recunoscut ca si profet. Romania isi are profetii plecati prin toate colturile lumii , s-ar putea (culmea) profita de situatie .
Exportul controlat de creiere sau talente tine si de o stiinta a mediului de afaceri. Si oamenii sunt o resursa naturala, nu? Chinezii si francezii au vazut, poate, mai repede, oportunitatea acestui tip de export in mod controlat. Problema este modul in care vedem viata. Romanii sunt foarte ancorati in identitatea lor si nu au un simt pragmatic atat de acut. Mereu ne spunem ca daca am avea o farama de organizare si putin mai multa ambitie, am putea deveni stapanii lumii. Cine ne opreste?
Exact . SI poate tine un pic si de capacitatea de a vedea un pic mai departe decat azi , si un pic mai departe decat interesele personale …Ce ne opreste ? In principiu nimic !
Sunt un astfel de creier. Mulţumesc pentru susţinere.
Dacă am să revin în ţară?
Da. Sigur.
Când?
Atunci când toate posturile care acum sunt plătite de la buget, vor fi ocupate de voluntari cu afaceri, care vor aloca din banii lor, din buzunarul lor, pentru interesul public.
Aşa fac eu, aşa să facă toţi românii. Care se mai cred români.
Acum să vă văd!
Pingback: Evadarea inteligentei – o solutie ? (via Perspective) « Te promovez! Promovare, recenzii
Dupa mine nu este o solutie migrarea unei inteligente de pe taramul nativ deoarece isi pierde VARFUL de creativitate… deci. mai mult de jumate din valoare.
Daca rerutezi o inteligenta pentru munca de rutina, este OK, dar pentru munca de cercetare.. nu.. chiar nu este benefic.
Tocmai de aceea eu refuz orice oferta de a munci in strainatate, pentru ORICE SUMA!
Ei bine , … lasa -ma sa te contrazic . Este o scolarizare gratuia …Crede-ma : cand nu vorbesti limba si esti „un pic” diferit ca si cultura … ei bine : bun venit creativitatii ! Trebuie sa creezi ca sa supravietuiesti. Daca vrei sa spui ceva si nu poti – din simplul motiv de vocabular lipsa .. se intampla – trebuie sa exprimi altfel , cu alte cuvinte , gesturi . Si asta este o prima creativitate . Apoi … diferentele culturale .. o sursa inepuizabila de surse de creativitate . Curs intensiv .
As merge in afara doar o saptamana maxim 2 pe an.. doar asa. turistic. sau ma rog daca as fi invitat sa tin o conferinta sau ceva de genul.. dar nu sa invat de la altii..
Ei bine … nu este chiar asa de rau cum credeam . Orice sistem inchis … implozeaza , avem nevoie de schimburi culturale ca sa evoluam. De oxigen.
Este teoria CIA de dezvoltare pe orizontala si verticala.. au trecut la alt concept care o sa il regasiti in transnationale.. astea obisnuite.. peste 10 ani..
Dezvoltare pe orizontala.. „avem nevoie si de un gras! si de ce nu ati angajat si un chinez?”
Dezvoltare pe verticala.. „Anul asta ai lucrat la Praga desi esti roman, anul viitor vei lucra la Viena pe salariu dublu..apoi peste un an.. in Paris.. iar dublam salariu.. apoi te trimitem in Londra la un „Groupon”.. .. ”
Dezvoltare 3D: „anul asta faci vacanta oriunde vrei in lume.. ai carte de credit nelimitata”
Dezvoltare HD ” Timp de 5 ani calatoreste oriunde vrei in lume.. carte de credit.. nelimitata”
Deazvoltare mistica ” Ai un comando de mercenari care sa te insoteasca in jungla amazoniana la tribul … xxx unde sa te initiezi in shamanism.. etc”
Totul depinde de punctul de vedere