Noi si ceilalti


Suntem diferiti dar uneori ne vine greu sa o acceptam avand tendinta de a gandi dupa o logica pur binara „daca nu esti, daca nu gandesti, daca nu actionezi ca mine nu poti exista”. Rezistam cu incrancenare punctelor de vedere diferite, lipsiti de orice curiozitate de a incerca marea (celorlati) cu degetul.  Avem marea noastra si ne este de ajuns. Ce daca ne rotim in cercuri din ce in ce mai mici fara sa ne dam seama? Ce daca ne trezim auto contrazicandu-ne din lipsa de spatiu si alte repere? Iubim monotonia drumurilor batatorite si senzatia de a avea intotdeauna dreptate.

2 exemple extrase din ultimul numar Le point, revelatoare dupa parerea mea :

Inovatia :

„Exista moduri diferite de a pune in evidenta noutatea. In cultura indiana de exemplu, se subliniaza intotdeuna ca ceea ce pare nou este doar anticipat  si uneori de-a dreptul doar continut in vechi texte. Orice inovatie trebuie sa fie raportata la o sursa de origine. Spre deosebire de cultura europeana unde se constata un comportament invers : chiar si cele mai vechi idei trebuiesc prezentate sub un unghi diferit pentru a putea fi prezentate drept noutati care sa atraga.”

Educatia :

« In Africa educatia copiilor este o activitate colectiva  mamele nefiind intr-o relatie de exclusivitate vizavi  de proprii copii. Copilul nu se regaseste niciodata  in centrul atentiei  generale, el este doar in mijlocul grupului purtat fiind ba de propria mama, ba de o sora, ba de o vecina.

Femeile africane se declara surprinse de obsesia europeencelor de a ritma cotidianul micutilor cu orare stricte. In Africa se considera ca un copil stie singur ceea ce este bun pentru el si se va servi  de unul singur din farfuria mamei  cand va considera  ca e la varsta potrivita pentru a consuma ceva nou »