Criza


In ultima vreme a devenit subiectul discutiilor cotidiene, i se analizeaza factorii declansatori, efectele pe termen lung si diferitele scenarii de iesire din impas.
Este perceputa diferit, in functie de individ si de contextul in care evolueaza. Exista o multime de fatete ale impactului generat de aceasta criza, unele implicite  altele indirecte. In mare parte negative, efectele generate sunt, uneori, pozitive.

Caci criza economica a creat, uneori, un nou model de consumator, marcand sfarsitul erei „hyperconsumtorului”, in acelasi timp cu (re)nasterea consumatorul responsabil, cel intors din ce in ce mai mult catre valorile de baza, cel care consuma util produse din ce in ce mai naturale.

Aceasi criza a pus alteori capat hegemoniei si unilateralismului americano-occidental si a capitalismului „financiar ” nebun de tip ” casino”, generator de imbogatiri dezradacinate, undeva departe de economia reala, alimentate de mecanisme complexe si complicate, fabrici efemere de baloane umplute cu concepte de sapun derivate din capitalism.

Si, nu in ultimul rand, criza economica i-a impins pe unii din consumatori a cumpara mai putin si mai putin costisitor contribuind astfel la reducerea cantitatii de deseuri generate si (re)punand bazele unui nou model de a consuma, mai putin si mai putin poluant.

In situatii de criza se schimba mentalitati, se destelenesc macazuri si se decid viraje brutale, intr-un sens sau altul, fortandu-se uneori iesirea din rutina si adaptarea la prezent. In astfel de situatii, ca un animal in fata unui pericol iminent, unele societatile reactioneza impinse de un val de adrenalina generat  de dorinta de supravietuire, altele actioneaza  impinse de dorinta de o schimbare in mai bine, mai usor posibila in momente de fragiliate generala, iar altele sunt devastate, mult prea zgudite de franele exterioare pentru a mai putea avansa, supravietuind de azi pe maine alimentate de realizarile de ieri. Restul isi continua somnolent existenta sperand ca pagubele generate de non actiune sa treaca, inca odata, neobservate …