Recucerirea Romei


Roma ? Un oras muzeu in aer liber. Cu multe intrari gratuite si, din cand in cand, in locurile mai putin turistice, un amestec cosmopolit de foarte frumos delasat, intentionat sau nu, cu un efect ciudat creat pentru cei traiti (odata) prin Romani – acea senzatie de « déjà vu ».

Roma - Tavan biserica

Roma - Tavan biserica

Ar fi mult prea multe de spus despre ce nu trebuie ratat in Roma, de la bisericile la « tot pasul » – in spatele unei modeste « chiesta » se ascund adevarate bijuterii arhitecturale cu decoratii interioare impresionante, pâna la forumul roman, columna lui Traian,Colosseumul si Palatinul.

Iimpresionante vestigii in aer liber care amintesc turistului ordinar ca actul de cucerire a dacilor le-a cam dat ceva de furca romanilor, un ceva atat de important odata cucerit, incat expus pompos la vedere, la tot pasul, ca dovada in eternitate a triumfului.

O plimbare pe Corso si nenumaratele-i ramificatii : Fontana di Trevi, Piazza Spagna, Piazza Navona, Piazza del Popolo, Palazzo Venezia si prin stradutele stramte si colorate din Trastevere , o atmosfera unica in Roma, cu gust de «la Dolce Vita à l’italienne» neuitand binenteles de Via Appia si catacombele sapate odinioara pentru ingroparea celor disparuti.

Roma- Columna lui Traian

Roma- Columna lui Traian

O plimbare prin Roma n-ar fi completa fara a bate la poarta Vaticanului , a muzeelor sale , a Capelei Sixtine si a impresionantei basilici « Saint Pierre »

Roma - Dac la Vatican

Roma - Dac la Vatican

Ca roman te simti la Roma ca acasa, restrictiile comportamentale sunt limitate, diferente culturale la nivel de nuanta, surprizele la tot pasul: raspunsurile la intrebarile inchegate din 2,3 limbi ti se vor da, nu de putine ori, direct in romaneste, pe terase imposibil sa nu cazi peste un chelner roman care sa-ti explice aromele multiple ale inghetatelor, si, pierdut fiind prin simbolistica trasportului urban, sa nu ti se indice directia a urma tot in romaneste – chiar daca in final vei descoperi cu stupoare, cu 5 statii de tramvai mai departe, ca ai ajuns la capatul opus al destinatiei dorite, dar nimic nu este grav , in definitiv in vacanta adori aventura!

Roata se invarte, cei cuceriti odata mai demult, s-au intors acum sa recucereasca Roma.