Ameliorare continua
Premiile Darwin au fost create in 1993 pentru ai „rasplati” pe cei care, intr-un mod stupid dar selectiv, au adus „contributia” lor la ameliorarea continua a patrimoniului genetic universal.
Astfel , disparitia sau sterilizarea unor elemente particular idoate ale unei generatii, ar putea preveni potentiala reproducerea de catre generatiile urmatoare a unor comportamente de aceasi natura – imprudente, stupide si inutile (Wikipedia).
Un premiu care rasplateste intr-un mod absolut inedit prostia umana si altruismul celor astfel auto-dedicati . Un mod hilar de a arunca pompos la gunoi piesele auto identificate ca defecte , de a le afisa si de a le pastra in istorie ca „non-exemple” pentru viitorii posibili voluntari. O tactica inteligenta de a marca cu „retineti si evitati” prostiile inaintasilor, in scopul de a ameliora inteligenta universala si a o curata de pildele nesanatoase.
Pentru a nu ii deziluziona pe impatimitii ce au dat deja gres in incercarile lor, se rasplatesc cu onoruri si eforturile concretizate cu un esec.
Mentiuni de onoare sunt atribuite persoanelor care , impotriva eforturilor meritorii depuse , n-au reusit sa se elimine din patrimoniul genetic …(Wikipedia).
Dovada ca uneori puterea exemplului negativ „vezi unde s-a ajuns” poate fi utilizata in mod didactic pozitiv.
Idei de aplicare intr-un context specific ?
În urmă cu cîţiva ani mi-am ridicat un semn de întrebare în dreptul teoriei lui Darwin. Cum accesul la internet a fost destul de limitat, m-am limitat şi eu la exemple din istorie şi din mediul înconjurător. Mi-am concentrat la rezultate şi, în mod implicit, am căutat şi cauzele. Uite cîteva exemple! Se spune despre beneficiile postului de carne. Cu timpul a devenit o obişnuinţă pentru mine. Deci, m-am concentrat pe cele spuse decît pe ce fac cei care practică această meserie. Apoi, un alt exemplu luat din istorie. Statul spartan a dispărut! Cauza? Una din tradiţiile lor e să ucidă pruncii născuţi cu defecte fizice. După acest principiu, arta a fost exclusă! Şi tot după acest principiu unul din titanii muzicii clasice ar fi fost ucis… e vorba de Beethoven. Concluziile sunt simple… Universul evoluează. Omul e doar o părticică din acest tot.
Idei de aplicare ceri. Fiecare om se cunoaşte pe sine…. s-ar ar trebui! Părerea mea e că defectele pot fi transformate în calităţi. Unde? hmmm… omul potrivit la locul potrivit…
Ceea ce m-a facut sa zambesc auzind de aceste premii , a fost ca , cineva a reusit un mod de a recompensa si prostia intr-un mod inteligent .
Cred că perioada 1948 – 1989 în România, surclasează activitatea acelei comisii de jurizare, pe următoarele cinci secole. Asta, la prima vedere. Cred că dacă cuget mai mult, s-ar putea să descopăr că noi românii, am luat toate premiile Darwin pentru următoarele 50 de secole. De-acuma, cred că trebuie să recuperăm la Nobel, unde am rămas cam în urmă…
Hai sa cautam premiul Nobel , avem nevoie , pentru moral 😉
Daca tu ai gatit gambersii sau crabii sau „racca-racca” cum facea un prieten al meu care nu stie engleza si vroia shrimps cu sos de rosii si garlic 🙂 felicitari, se potrivesc excelent la cina, o mancare usoara si placuta 🙂
Chiar si acum rad cu pofta cand imi aduc aminte cum facea inspre ospatar prietenul acela al meu „racca-racca” si isi pusese clestisorii ca niste coarne de cerb lopatar din palme si facea inspre ospatar.. radeam cu atat de mare pofta ca imi era imposibil sa articulez subtitrarea catre waiter :))
P.S. mie imi plac mai mult cei care sunt gatiti „dedecorticati” de clestisori.. imi place sa citesc oripilarea din ochii comesenilor caqnd ii cloncanesc ca pe bomboane agricole in restaurante de fitze 🙂
Miam , reteta suna bine- chiar daca fotografia cu racii era o metafora 😉