Un oras numit Brasov


Dintotdeuna mi-a placut sa ma plimb prin orasul vechi , sa ii simt istoria pe care o degaja .Sa ii simt mirosul de „kurtos kalacs”  sau cel de covrigi in pregatire. Sa ii simt trecutul si sa ma simt imbatranind.  Sa descopar urmele prezentulului , ascunse dibaci in decor. Acest prezent atat de visat odinioara .  

Ador lumina la mijloc de zi , duminica, pe „Repubilicii” , strada simbol a orasului , imposibil  de ocolit,   imposibil de „ne haituit” in raita. Mereu animata , niciodata pustie , nici macar la caderea noptii, mai ales la caderea noptii! Este una dintre cartile de vizita a locului, in transformare continua, in ritm cu prezentul, fidela trecutului . 

Iubesc vechile biserici , pacea si linistea pe care o degaja.Ma impresioneaza de fiecare data rezistenta lor in fata trecerii timpului si a schimbarilor, in fata istoriei  zbuciumate.Eternitatea pe care o degaja si credinta pastrata , speranta impartasita.  Imi place sa schimb ceva ,din cand in cand – vorbe , idei , pasiune – cu cei care au inca credinta inradacinata – vecini, din familie , prieteni sau simpli trecatori- cei care isi poarta demni viata de zi cu zi in ritmul traditiilor trecute de la o generatie la alta .

Iubesc casele vechi si culorile lor vii – rar amvazut culori atat de intense pe ziduri atat de vechi. Am crescut in intimitatea stradutelor inguste, inconjurata de intelepciunea casutelor mici. Dar nu le-am remarcat niciodata.Pana cand nu am vazut alte orase si alte stradute vechi in alte colturi de lume. Este ciudat cum ne obstinam sa nu remarcam detaliile de langa noi , avem nevoie de a ne indeparta ca sa le putem regreta.

Culorile intense … se explica usor dupa o iarna petrecuta in Brasov. Toata lumea cauta caldura, in jurul unei palinci – produs inca natural , produs de vecinul de peste drum , de bunicul unui prieten sau, pur si simplu, primita „cadou” – sau in jurul unui foc de gratar, inconjurati mormane de zapada si amintiri …