Propagare


Unul dintre modele de analiza, frecvent utilizate in lumea contemporana, este modelul piramidei. De exemplu , in momentul actual este utilizat pentru a explica originea revoltelor din Egipt.

In multe societati se aplica – cu mai mult sau mai putin succes- irigarea prin varful piramidei. Irigarea cu idei si cu valori de exemplu . Un fel de imbogatire venita de sus, cu presiune, asteptata de a se propaga la toate nivelele.  Nu de multe ori insa, propagarea poate fi ingreunata , poate chiar oprita, de obstacole diverse . Cauza , efect si cateva solutii ?

  • Aderenta scazuta , lipsa captarii informatiei: in cazul piramidelor prea ascutite se poate constata pierderea continutului in intrare . Crearea de diferente mai mici intre nivelel, deci o panta mai lina in varf, sau poate chiar trecerea printr-o faza de „trapez” la pornire, ar putea reprezenta solutii candidate , a aplica in functie de context.   
  • Cantitate sau presiune insuficiente in varf pentru a permite propagarea . O injectare continua , macar la inceput, ar putea rezolva problema .
  • Inaltimea piramidei : timpul prea lung de propagare poate provoca evaporarea continutul „pe drum” , destinatiile indepartate -straturile de baza ale piramidei – nefiind servite. Diminuarea numarului de nivele ar putea contribui la fiabilizare.
  • Inaltimea straturilor si factorul lor de absorbtie  : cu cat sunt mai mari , cu atat cantitatea disponibila stratului urmator va diminua .  Solutie posibila : la nivelul fiecarui strat se poate adopta , incet , incet, producerea in unui continut cu valoare adaugata  in completarea celui consumat. 
  • Miscari seismice : Se aplica uneori – cu succes sau insucces – terapiile de soc. Pentru a dinamiza , a scoate din amorteala , a scutura , a aduce cu picioarele pe pamant , a genera o schimbare sau o contradictie pozitiva.  Insa , o terapie de soc provocata la un nivel si intr-un context nepotrivit poate genera configuratii neasteptate, contrare asteptarilor. Rezolvarea vine prin aplicarea unei tactici de atac in faza cu situatia.  
  • Coroziune : in cazul unei erori de formula se poate injecta continut incompatibil cu valorile asteptate , originea unei degradari structurale si uneori definitive. Este unul dintre obstacolele la care n-am gasit raspuns , fara victime colaterale. As putea sugera invatarea din erori, dar nu va putea rezolva decat o parte din problema … Caci valorile sunt personale, inradacinate, de la o anumita varsta, imposibil de schimbat. Se mai poate lucra la constructia valorilor urmatorilor, dar, ca si in cazul precedent, nu se pot evita victimele colaterale. Dar, in definitiv, orice tel nobil merita sacrificii ?