Tactica de atac ?
Exista mai multe metode de a aplica un tratament unei societati bolnave.
Tratarea prin umor ar putea fi un mijloc inteligent de a pune delicat degetul pe rana . O unda de umor critic este un mod civilizat de exprimare , mai civilizat decat o incaierare verbala incarcata de termeni greu de pronuntat.
Unii insa prefera solutiile radicale , considerand ca „ranile nu se ating , nici macar delicat ci se ,,trateaza”…atingerile , chiar delicate , produc dureri si sunt inutile…ca sa nu spun ca se poate vorbi chiar de tortura” .
Altii prefera atacul direct pentru a (re)provoca cauza , considerand probabil ca singura tactica prin terapie de soc poate vindeca . O incizie in bine pentru a identifica raul. Atacand insa prea tare poti pierde pacientul , sau te poti pierde pe tine , prin pierderea credibilitatii .
In mod gresit ne obstinam sa aplicam o tactica universala , neluand in consideratie contextul si publicul vizat . „Tactica de atac” ar trebui stabilita in functie de sensibilitatile sau insensibilitatile adversarului , dar cine are timp de psihologie in lumea grabita in care traim ? Cine are timp sa recunoasca ca adevarul universal nu exista , si , din contra , greseala universala , exista in fiecare dintre noi ?
Atât de adevărat… cumplit de adevărat!
Interesantă punere în problemă!
Fostul meu şef de la ICECHIM (unul din ei) dr. ing. Victor Butucea, zicea aşa:
„Treaba se face astfel: Într-o mână cu banii, în cealaltă, cu biciul!”
Sigur, aici putem nuanţa. Esenţa însă, rămâne aceeaşi. Cât priveşte „biciul”…
Uneori, Viaţa te biciuieşte mult mai usturător (chiar…) decât orice şef cu imaginaţie debordantă…
Pe de altă parte…
De ce „atac”?
Trebuie oare fără ocolire, fără să căutăm o altă soluţie, să acceptăm o confruntare? Un conflict?
Şi dacă da, DE CE?
În ultimii ani, am descoperit că există şi altfel de soluţii, chiar în situaţiile aparent imposibile.
Dar e drept, trebuie să gândeşti Out of the box.
Einstein spunea că o situaţie (problemă) insolubilă apărută într-un sistem de rang m, îşi va găsi soluţia doar într-un sistem de rang m+1. Aşadar, QED: Get out of the box!
O idee:
O situaţie specifică planului Fizic, devenită imposibil de rezolvat, poate fi rezolvată foarte simplu din Astral. E vorba de schimbarea de perspectivă.
Practic asta de mai bine de doi ani, aşa încât, ştiu că se poate.
Unii sunt de parere ca , pentru a creea valoare , trebuie cautata contradictia inteligenta . Altii se contrazic pur si simplu , altii ataca pentru prezervarea egoului sau din lipsa de alte idei . Termenul „atac” este cam deplasat pentru tactica de invaluire sau abordare prin umor ?
Societatea e bolnava ca rezultat al suferintelor unui numar de indivizi, suferinte ce pot fi individual tratate luand in considerare contexte. Dar daca ne propunem sa tratam o „societate bolnava” in pare ca suntem intr-un paradigm diferit.
O societate bolnava trebuie diagnosticata corect inainte de a i se administra tratamentul . Desigur ca metodele de diagnostic vor fi aplicate diferit decat in cazul individual . Ideea este de a nu aplica modele prefabricate fara verifica aplicabilitatea .
Pingback: inteligenta universala | zing.ro