Pierdut inovatie , gasitorului …
Vorbeam intr-un post anterior [ http://wp.me/p1fsSN-9F ] despre creativitate si de necesitatea de a o genera si a o (re) genera incontinuu. De ce am avea nevoie de creativitate ?
Daca ar fi sa dau un singur raspuns l-as alege pe acesta : creativitatea stimuleaza inovatia [ capacitatea de a creea valoare prin adaugarea a ceva nou in domeniul considerat – soursa : Wikipedia]. Din simplul motiv ca inovatia genereaza valoare , valoarea stimuleaza consumul , atragand investitiile.
De curand economistul – editorialist al Business Week Michael Mandel a dezvoltat o teza conform careia criza a luat nastere datorita unei focalizari insuficienta asupra inovatiei . Cresterea economica SUA a fost atinsa de ravagiile mondializarii , insuficient compensate de inovatia locala . Mai multe informatii aici : Business Week
Fundatia Kauffman indica faptul ca , in ultimul deceniul , economia SUA a diminuat in raport cu celor a numeroase alte natiuni (Boston Consulting Group a clasat de curand SUA pe locul 8 mondial , din punct de vedere al inovatiei ca factor de competivitate ). In studiul The 2010 State New Economy Index este indicat ca „pentru a stimula cresterea economica bazata pe inovatie , economiile nationale trebuie sa ia in considerare intr-un mod structural factorii de succes ai „noii economii” . Lipsa datelor disponibile compromite inca utilizarea unor indici optimi pentru a masura structura „noii economii” – pentru moment i se cunoaste caracteristica generala : noua economie este globala „.
Dar in ce domenii inovatia poate juca un rol major ? Instinctiv ne gandim la domeniile tehnice si IT , dar acestea nu sunt singurele domenii , va propun cateva exemple de initiative lansate de grupuri de reflexie in domenii in care inovatia este poate mai putin palpabila si imaginabila .
Inovatia manageriala
web-tv-management – unul intre subiectele inovative tratate este conceptul de « Freedom incorporated » . Acest concept aduce in discutie cazul intreprinderiilor in care „toti angajatii au libertatea si responsabilitatea – libertatea fara responsabilitate genereaza anarhie – de a lua decizii si a intreprinde orice actiune in faza cu obiectivele globale „. S-a studiat felul in care aceste intreprinderi au luat nastere si modul in care functioneaza . ” S-a constatat ca ideea de plecare este lansata in general de „top management” – directori de intreprindere , patroni sau PDG – care decid la un moment dat ca doresc sa puna capat organizarii clasice – ierarhice , greoaie si birocratica – si sa o transforme intr-o organizatie in care orice angajat sa fie liber de a lua decizii si responsabil de deciziime luate , pornind de la ideea ca angajatii sunt fiinte adulte si nu copii care pentru a intreprinde ceva , asteapta sa li se spuna ce au de facut si care gasesc apoi scuze de a explica de ce nu au facut ceea ce li s-a cerut .” Mai multe informatii gasiti aici.
Inovatia politica ” – fondapol.org
„Politica 2.0 – Open government 2011” -In SUA , anul 2011 va fi anul de lansare a reflectiilor pe tema „guvernare deschisa” . Este vorba de o propunere a administratiei Obama de a oferi americanilor mijloace concrete de a participa la elaborarea actiunilor politice si de a furniza cele mai bune idei generate astfel de inteligenta colectiva . Punctul central al procesului „open gouvernement” este schimbarea relatiilor intre guvern si poporul american. Astfel , cu ajutorul plaformei „Open government” functionarii din administratia publica vor putea pune intrebari si lansa noi discutii , ideea fiind lansarea unei forme de expertiza colectiva generatoare de idei.Publicul contributor este asimilat unei retele de experti (ExpertNet) – nume provizoriu supus la discutii publice . Aflati mai multe despre acest concept aici .
Politica 2.0 : India – combaterea coruptiei cu ajutorul Internetului . O tendinta care se contureaza din ce in ce maui mult in tarile emergente : comunitatea se organizeaza in scopul de a denunta disfunctiile administrative si coruptia . Aceste dermersuri vizeaza sensibilizarea instantelor decizionare in speranta de a obtine o schimbare la nivel politic.In acest context au luat fiinta numeroase site-uri de denuntare in India .Mai multe informatii aici .
In incheiere , o intrebare : creativitatea favorizeaza inovatia , dar cum se pot genera scantei creative in cadrul unei organizatii ? Cateva idei ni sunt puse la dispozitie de INC : „8 Ways to Foster Innovation in Your Company„.
O reflectie lansata in cadrul grupului de intiative pentru Promovarea Romaniei .
Excepţional articol! Îmi place faptul că am linkuri, deci pot să mă şi documentez pe zonele de interes maxim. Da, ajungem din nou la importanţa internet. Devinde din ce în ce mai evidentă o tendinţă pe care o estimam prin cercurile de prieteni, cu circa 4 ani în urmă. Afirmam în acea vreme că în următorii 5 ani (ar mai fi un an la dispoziţie…), minimum 40% din locurile de muncă pe plan mondial, vor fi de tip HOME BUSINESS. Deja corporaţia Mircosoft a început „să dea afară” salariaţi. E o camuflare faţă de fiscalitate a externalizării locurilor de muncă! (Cine ştie, cunoaşte! 😉 ) O altă statistică interesantă pe care am găsit-o, este cea a creşterii numărului de antreprenori online. Vezi şi opiniile lui William „Bill” Gates pentru 2020, privitoare la soarta afacerilor în viitor.
Personal, ca antreprenor, am adoptat modelul de afaceri cel mai anevoios, dar care mi se potriveşte cel mai bine: VRE (Virtual Real Estate). E dificil de construit un imperiu imobiliar, fără îndoială. Dar, ca orice imperiu imobiliar, el porneşte de la prima proprietate imobiliară achiziţionată, apoi treptat, se dezvoltă. Aceleaşi principăii fundamentale se asplică şi în mediul virtual. Cred că tendinţele actuale, demonstrează cu prisosinţă tot ce se spune în acest articol. O menţiune specială pentru zona FREE: Se dezvoltă astăzi datorită internetului, tot mai multe resurse FREE (gratuite, fără bani). Un singur exemplu: sistemele de operare Linux. Calitatea, bogăţia software-ului dintr-o distribuţie oarecare Linux, surclasează orice altă variantă comercială de OS. Da, mai sunt multe de rezolvat. Dar se rezolvă prin contribuţii individuale, venite din toată lumea.
Mulţumim Daniela pentru sprijin şi munca de documentare! 🙂
Multumesc pentru gandurile bune . Aportul meu este minim , doar curiozitate si partaj. Sper sa ajute !
Cum se pot crea scantei creative in cadrul unei organizatii? Doar in situatii de criza se pot descoperi saminta de ”geniu”. Atunci cind se iveste o situatie care trebuie rezolvata urgent, cineva gaseste rapid o solutie si o pune in aplicare, asumindu-si si responsabilitatea. Un bun manager cauta sa tina astfel de oameni linga el. Cei care au mentalitate de salariat elimina astfel de oameni… sunt prea periculosi, cica. Deci, COMUNICAREA libera e singura solutie. Acolo unde comunicarea este inexistenta (too much ego) si afacerile merg… mai mult pe loc.
Si da, ajuti mult.
Pingback: Zeitgeist Moving Forward
Si Intel se muta anul asta in RO, aici sunt deja ORacle, Electronic Arts, Adobe, HP, Google, Alcatel, Lucent, Nortel, Kaspersky, Huaweii, ZTE si isi maresc personalul conform legii lui Moore 🙂
Cititi cartea „Criza Spiritului Akmerican” de Allan Bloom 🙂
Imi este jena sa recunosc ca este mai buna decat Alvin Tofler al treilea val 🙂
Pingback: O CARTE PENTRU ŞCOALA TA! | Bciprianmp’s Blog