Prostitutia intelectuala


Prostitutia intelectuala – este o expresie pe care am auzit-o de curand si care mi-a produs un zambet pe buze si o interogatie . „Ce-o mai fi si asta ?”  De atunci ma tot gandesc la o definitie , o reprezentare , la un public vizat , ma intreb chiar daca exista cineva care sa nu o fi practicat , macar odata in viata ?

Ce poate oare insemna sa te prostituezi intelectual ? Sa fie oare lipsa de interes pentru activitatea zilnica pe care o depui , din obligatie  , din respect , din politete ?  Frica de  a spune ceea ce gandesti ? Sau poate inversunarea cu care continui lectura unei  cartii prost traduse ? Ar putea fi chiar si politetea cu care accepti o conversatie plictisitoare . Din timiditate, din prea multa buna crestere ,de frica  , din respect. Discutiile fara cap si coada din autobuz , bârfele vecinei din fata , soapul de la TV , manelizarea fortata …

Analizand mai in profuzime subiectul, ceea ce este important , in definitiv , este cum poti constientiza  starea descrisa mai sus pentru a-i gasi o cale de iesire .

La o prima vedere pare simplu : eviti compromisurile ramanand autentic . Cu riscul de a deveni un element singuratic , izolat si considerat ca  neadaptabil. Sau muritor de foame . In cazul in care , dintr-un motiv sau altul, nu poti evita compromisurile – deci obligativitatea unui pasaj fortat  printr-o stare in defazaj cu valorile proprii , una din posibilitati ar fi echilibrarea . Prin ceva valoros .

Cercetarile continua …