Simboluri (volatile) ale reusitei
De cand m-am nascut s-a economisit la CEC pentru „cand voi fi mare si voi avea nevoie” . Daca n-ar fi fost Revolutia mi-as fi cumparat , probabil , o masina , sau poate , inainte de asta , un frigider sau o masina de spalat . Cam la asta se rezumau simbolurile reusitei in aceea perioada . Un fel de minim necesar azi … A , poate ca am uitat cel mai important : apartamentul , dar de asta s-au ocupat cei care nu mai sunt . Dupa Revolutie , in afara de casa , restul s-a evaporat . De pe o zi pe alta . Cu banii pe o masina cumparai o carte . Eventual. Eram prea tanara ca sa fiu bulversata de eveniment , am fost insa impresionata de chipurile intristate ale celor de langa mine , mi se explica ca au muncit o viata intreaga pentru a ajunge la o devalorizate in 24 ore.
Din aceasta „epoca” mi-au ramas in minte acele simboluri cu care am crescut,simboluri ale reusitei personale .
Peste ani , constat ca simbolurile reusitei in Romania , au ramas materiale chiar daca s-au schimbat – poate chiar nu atat de mult , in definitiv . Se masoara reusita dupa lungimea si valoarea masinii . Dupa numarul de etaje ale vilei . Dupa destinatiiile de vacanta. Dupa valoarea telefonului portabil – a se citi data iesirii pe piata si densitatea celor care NU il au inca .
In ceea ce ma priveste , odata cu trecerea anilor mi-am schimbat viziunea , valoarea materiala ca simbolistica a reusitei este volatila si infidela . Te tradeaza cand te astepti mai putin – a se vedea exemplul Chinei careia i se va rationaliza accesul la simbolurile reusitei – pentru cei care nu stiu , in China contemporana , cu cat masina este mai mare cu atat reusita personala este mai importanta si mai vizibila .
Dintre locuitorii Beijing-ului singurii care vor avea acces la dreptul de achizitie a unei masini noi vor fi cei care si-au reglat impozitele locale in ultimii 5 ani. Trebuie recunoscut insa ca este vorba de o cauza nobila – scaderea poluarii , si de un efect nobil – strangerea de taxe .
au BUG MAFIA o piesa ceva cu „au masini mai scumpe decat casa in care traiesc”. la asta s-ar rezuma. trebuie un nivel de civilizatie si un numar de ani trait in el, ca sa poti privi un pic mai departe de valorile materiale…si poate nici atunci!
Si parintii mei au trait din plin devalorizarea din acea perioada. Devastatoare. Dorinte spulberate, asteptari risipite, cred ca multi au fost cei loviti de napasta. In fine, viata a mers mai departe pentru toata lumea.
In China diferentele sociale sunt inca si mai mari decat la noi si sunt vizibile pe o suprafata de cativa kilometri patrati ori intre urban si rural. Drept e ca, daca ai sansa, multa, multa sansa, poti sari rapid (nu si usor) de pe treptele mult inferioare catre cele aflate mai sus. Un exemplu, salariul dupa un an lucrat intr-un birou intr-un oras mare poate asigura viata unei familii, intr-un sat, timp de vreo 10 ani. Bine, daca unul dintre membrii familiei are sansa sa ajunga sa lucreze la oras si daca are posibilitatea sa puna deoparte cat mai multi bani din ce castiga pentru ca bineinteles, la oras costurile sunt diferite decat la sat.
Cand am fost eu in China costul obtinerii permisului de concucere era aproape egal cu cel al unei masini. Pentru a limita numarul soferilor. Daca impun masuri suplimentare inseamna ca o parte din oameni au ajuns sa economiseasca indeajuns incat sa-si permita aceste costuri. Ceea ce nu stiu daca e foarte bine pentru societatea lor. Ma opresc caci ne indreptam spre dimensiuni de guest post. 😉
@Mihai , bun venit pe aici ! Viata este plina de hopuri , uneori cazi si apoi te ridici , alteori te cateri pana aproape de varf si simti cum totul se darama la picioarele tale . SI o iei de la inceput. Cam asta s-a intamplat dupa revolutie, multi au inghitit in sec si au reinceput sa stranga , doar ca nu prea au mai avut ce … In fine , au supravietuit , in mare parte. Fata de „tarile din vest” trecerea de la comunismul epocii de aur la capitalismul salbatic a fost facuta cu o viteza mult prea mare pentru a permite asimilarea noilor reguli, noilor cerinte , noilor actori. Asta explica , in parte , situatia de astazi … In China schimbarea a fost/este inca si mai brutala : cei ce traiau acum 10 ani in 11 in 11m2, in provincii pierdute si necunoscute s-au trezit „aruncati” in zgarie nori in mijlocul haosului , pierderea de repere proprii a survenit inevitabil , probabil din instinct de supravietuire (si nu numai) s-a adoptat copierea unor modele occidentale fara a se analiza potrivirea acestor modele cu contextul local. Urmarile incep sa se simta , intre o noua generatie , cea a copilului unic cu totul servit pe tava , si generatia celor cu manecile suflecate si palmele batatorite diferentele sunt enorme . China peste 10 ani nu va mai fi „low costul” lumii…
Comentariul acesta nu trebuie sa-l aprobi, sterge-l dupa ce-l citesti. In wordpress.com ai Akismetul care-ti vegheaza asupra comentariilor de tip spam asa incat poti sa dai drumul la comentarii pentru ca in general nu e foarte placut sa vezi acolo „awaiting moderation” dar poti seta sa te anunte prin e-mail de fiecare data cand cineva iti lasa un comentariu, deci cam acelasi lucru, si il stergi dupa-aceea daca este cazul sa fie deranjant. Nu cred ca ai un numar atat de mare de comentarii incat sa te deranjeze.
Schiimba textul „Just another WordPress.com site” cu un motto ori slogan personal sau o zicala care iti place, in Settings > General > Tagline.
Daca vrei, bineinteles.
Iti multumesc pentru sfat , il voi pune in aplicare 🙂